Lagkage

Opskrift på en god traditionel dansk lagkage

Prøv denne lækre opskrift på en god dansk lagkage. Med vanilje, jordbærcreme, marcipan og flødeskum. Du kan også finde alternative sammensætninger blandt en af de mange positive kommentarer. Prøv den i dag og glæd din familie med en lækker lagkage.

Ingredienser

Lagkagebunde (pr. lag):

  • 300 gram hvedemel
  • 6 æg
  • 300 gram sukker
  • 3 tsk bagepulver
Jordbærmousse:
  • 350 g jordbær (gerne fra frost, optøede)
  • 4½ blade husblas
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 2½ dl piskefløde

Vaniljecreme

  • 5 dl Sødmælk
  • 1 vaniljestang
  • 70 g sukker
  • 40 g maizena
  • 6 æggeblommer
Pynt:
  • Ca. 1 liter piskefløde
  • Marcipan
  •  50 gram smeltet chokolade
  • Mandelflager
  • Valgfri pynt

Fremgangsmåde:

Lagkagebunde:

  1. Pisk æg og sukker sammen til en luftig masse.
  2. Sigt mel og bagepulver op i æggemassen, vend forsigtige til dejen er ensarten, det er vigtigt at man sigter melblandingen og vender det forsigtigt i den luftige æggemasse, da luftigheden skal bevares og man undgår at den kommer mel klumper i dejen.
  3. Man kan bage det hele i en rund springform, og efterfølgende skærer det antal lag du ønsker, men du kan også bage bundende hver for sig. Husk altid at glatte dejen godt ud i formen, så den har en jævn overflade og samme tykkelse over det hele.
  4. Vælger man at bage bundende hver for sig, skal de bages ved 240 grader i ca. 5 min. Tjek farven, de skal være gyldne. Pas på bundene ikke blive brændt i kanterne.
  5. Vælger man at bage alt dejen i en springform og skærer den op efter bagning, skal den bages ved 180 grader indtil den er helt gennembagt. Tjek med en tandstik i træ, dejen må ikke klistre til pinden.
  6. Bundene skal tage ud af springformen ca. 5 min efter de er kommet ud af ovnen.
  7. Bag gerne bundene dagen før du skal brude dem, så er du helt sikker på at de ikke er for lune når du lægger kagen sammen med dit fyld.

Vaniljecreme:

  1. Kog 4 dl. af mælken op i en lille gryde. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret med en kniv, så kornene skilles ad.
  2. Pisk vaniljesukker, maizena og den resterende mælk grundigt sammen med en håndmikser. Tilsæt blommerne og pisk igen massen grundigt sammen.
  3. Når mælken koger kommes vaniljeblandingen direkte op i gryden, pisk grundigt til cremen begynder at blive tyk.
  4. Hæld straks cremen op i en ren beholder, læg et stykke husholdningsfilm direkte oven på vaniljecremen.
  5. Afkøl cremen i køleskab – minimum 2 timer eller til næste dag. Den er nu klar til at blive brugt til lagkagen.

Jordbærmousse:

  1. Blend jordbærrene grundigt i en blender.
  2. Læg husblassen i blød i en skål, med ca ½ liter koldt vand i min. 10 minutter.
  3. Kog vand og sukker sammen til en sukkerlage i en lille gryde, og tag gryden af varmen.
  4. Vrid husblassen for vand og rør den grundigt ud i sukkerlagen. Lad husblasblandingen køle lidt af, og rør den derefter i de fint blended jordbær. Lad det nu køle helt af.
  5. Pisk fløden til en stiv skum. Vend nu jordbærpureen i flødeskummet. Jordmærmoussen er nu klar til at blive brugt i lagkagen.

Lagkagen:

  1. Placer en lagkagebund på det fad du ønsker at servere kagen på.
  2. Fordel vaniljecremen ud over lagkagebunden.
  3. Placer den næste lagkagebund oven på cremen og giv et let tryk på kagen, så den står lige.
  4. Brug paletkniven til at fjerne overskydende creme og rette siderne op.
  5. Fordel nu jordbærmoussen på lagkagebund nummer to.
  6. Placer den sidste bund på kagen, giv igen et let tryk, kagen skulle gerne være plan nu.
  7. Brug igen paletkniven til at jævne kanterne af med.

Pynt:

  1. Pisk fløden til tykt skum.
  2. Brug en palet kniv til at fordele et tyndt lag flødeskum øverst på kagen.
  3. Kom resten af flødeskummet i en sprøjtepose med en stjernetyl.
  4. Rul Marcipanen  ud, skær stykket til så det passer med kagens top.
  5. Kom forsigtigt marcipanen på kagen.
  6. Sprøjt nu siderne op med flødeskummet fra sprøjteposen.
  7. Lav valgfrit pynt på kagen.
  8. Kom evt. chokoladen i en sprøjtepose og sprøjt mønster eller andet på kagen.

 

 

Oprindelige kommentarer

Svar (37)

  1. Julie Møller

    11. marts 2013 at 11:11 · Svar

    Hej Mia,
    Passer mængden til en hel bradepande? Det er nemlig lidt svært at se på billederne??
    Størrelsen altså.
    Hvor mange personer er der til?
    På forhånd tak.

    • Mia

      13. marts 2013 at 10:24 · Svar

      Hej Julie. Den passer til ca. 3/4 bradepande. Jeg plejer bare at fordele dejen på et bagepapir (Dejen er lidt tyk) og tilpasse størrelsen på det. Så kan du forme den som du vil. Kanterne af bagepapiret skal selvfølgelig bukkes lidt op.

      Det er svært at sige hvor mange personer der er til, da det kommer an på hvor mange lag du laver. Men hvis du laver en 3 lags lagkage, så er der til 20-30 personer, alt efter hvor meget de kan spise 🙂

  2. Lillian Jespersen

    18. marts 2013 at 14:00 · Svar

    Hej Mia
    Lagkagebunden skal den deles eller skal jeg lave flere bunde. 3lags
    Hilsen Lillian

    • Mia

      18. marts 2013 at 21:05 · Svar

      Hvis du vil lave bundene i bradepande størrelse, så skal du gange denne opskrift med ca. 1,3. (Opskriften er til en lagkagebund, der fylder ca. 3/4 bradepande). Hvis du vil lave tre lagkagebunde vil jeg gange hele opskriften med 4 og fordele dejen i tre bradepander. Når det er en stor kage, vil jeg altid bage bundende enkeltvis. Håber det besvarede dit spørgsmål. Ellers må du skrive igen 🙂

      Mvh Mia

  3. Sussi Jensen

    8. maj 2013 at 08:32 · Svar

    Øh… i opskriften til bundene står der både 6 æg og 6 æggeblommer… passer det? Skal man bruge 12!!! æg?

    Mvh
    Sussi

    • Mia

      8. maj 2013 at 23:23 · Svar

      Hej Sussi. Det var en tastefejl.
      Der skal 6 æg i lagkagebundene og 6 æggeblommer i vaniljecremen.

      Mvh Mia Andersen 🙂

  4. Henriette

    10. maj 2013 at 22:32 · Svar

    Hej Mia.
    Tak for nogle fantastiske opskrifter. Lagkagen blev et stort hit til fødselsdagen. Jeg skal om et par uger lave en chokoladelagkage, men jeg vil gerne lave den med en choko vaniljecreme. Kan man tilføje et par skefulde kakaopulver til ovenstående opskrift på vaniljecreme uden problemer?
    Mvh Henriette

    • Mia

      12. maj 2013 at 20:01 · Svar

      Hej Henriette.
      Det glæder mig du kunne bruge opskriften og at den blev et stort hit. Det varmer om hjertet 😀
      Uden at have prøvet med kakaopulver, så vil jeg mene du sagtens burde kunne gøre det. Det falder mig ikke lige ind, at der skulle være noget problem i det. Så giv det et forsøg, og ved gerne tilbage med resultatet 🙂
      Held og Lykke og fortsat god Søndag.

      Mvh Mia Andersen.

  5. Anne Andersen

    14. maj 2013 at 12:31 · Svar

    Hej Mia.
    Jeg har nu bagt bundene og glæder mig til at lave hele lagkagen, som skal bruges i weekenden. 🙂
    I opskriften har du skrevet vanillecremen to gange, men jeg går ud fra at det er en fejl og at der kun skal laves vaniljecreme én gang?
    Mvh. Anne

    • Mia

      14. maj 2013 at 12:42 · Svar

      Hej Anne.

      Det er en fejl fra min side. Jeg er lige pt. igang med at ændre siden, og det har resulteret i nogle sjove fejl, så jeg er på sagen 🙂
      Jeg håber du kan lide lagkagebundene og at din lagkage bliver god. Du må meget gerne give din bedømmelse af lagkagen herinde bagefter 🙂

      Held og lykke.

      Mia Andersen.

  6. Anne Andersen

    19. maj 2013 at 13:47 · Svar

    Hej Mia.

    Desværre blev vaniljecremen til en tynd gang sjask, selvom jeg lod den stå i køleskabet til næste dag, så jeg måtte redde den med et brev kagecreme fra skuffen, som blev pisket i. Jordbærmoussen stivnede heller ikke, som man ellers kunne forvente at den skulle, med 5 breve husblas og jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, så jeg ved ikke hvad der gik galt. Jordbærmoussen “løber ud”, selvom den er blandet med stiftpisket flødeskum.
    Men nu står kagen og “trækker” og så dækker jeg det hele med flødeskum og chokolade inden den kommer på bordet, så kan den nok sagtens spises! 🙂

    Mvh. Anne – den uheldige kagekone…. 😉

  7. Pernille Bendix

    26. maj 2013 at 10:52 · Svar

    Kære Mia.

    Nu er jeg jo novice ud i det meste bag- og kageværk, så jeg har lige et fundamentalt spørgsmål. Ud over at jeg nok dropper moussen med husblas, og i stedet bare hakker jordbær i flødeskum, så er mit spørgsmål, hvordan kagebundene bedst holder sig/ opbevares, når jeg bager dem dagen inden..

    Bedste hilsner
    Pernille

    • Mia

      26. maj 2013 at 11:22 · Svar

      Hej Pernille.

      Du skal ikke være så bange for opskriften. Alle kan være med 🙂
      Du opbevare dem bedst i en lufttæt plastik pose, hvor de kan opbevares i et par dage. Hvis du først skal bruge dem om 3+ dage, så vil jeg bare lægge dem i fryseren på bagepapir, uden noget over. Tag dem op et par timer inden du skal bruge dem, så skal det nok blive godt.

      Held og lykke.

      Mvh Mia Andersen 🙂

  8. Caroline

    5. juni 2013 at 15:18 · Svar

    Hejsa. Jeg skal lave den til 30 pers. Jeg er altså i tvivl om at jeg har forstået det korrekt. Opskriften er den til en bradepande str. Eller er de mål til både bunde og fyld noget jeg skal gange med 2 hvis jeg vil have 2 lag f.eks. Venlig hilsen caroline

    • Mia

      18. juni 2013 at 20:18 · Svar

      Hej Caroline. Jeg har haft problemer med mit mail system, så har ikke fået besked om din kommentar før nu. Det beklager jeg meget.

      Opskriften på lagkagebundene er til et lag i en næsten fyldt bradepande. ca. 3/4 bradepande. Så hvis du vil fylde hele bradepanden ud og lave to lag bunde i alt, så skal du først gange opskriften med 1,25 (for at få den til at fylde hele pladen) og derefter med 2 for at få til to lag. Håber du forstår 🙂

      Mvh Mia Andersen

  9. Anne

    20. juni 2013 at 08:09 · Svar

    Hej Mia.
    Jeg skal lave lagkage til datterens studenterfest i morgen fredag, og din ser bare så fin ud , så derfor går jeg i krig , men hvilke slags marcipan skal der bruges.
    Anne

    • Mia

      20. juni 2013 at 12:06 · Svar

      Hej Anne.

      Tillykke med datteren og held og lykke med det 🙂 Jeg bruger bare normal marcipan fra “Odense marcipan”. Hvis den klæber for meget når du ruller den ud, så brug noget flormelis. Så er det ikke så fedtet.

      Håber det lykkedes for dig.
      Mvh Mia Andersen 🙂

  10. Anna Jensen

    22. juni 2013 at 19:00 · Svar

    Hej Mia. Jeg tænkte på om opskriften på vaniljecremen er for pr. lag ?

    • Mia

      26. juni 2013 at 22:49 · Svar

      Hej Anna.

      Vaniljecremen i denne opskrift er til et lag. Håber det lykkedes for dig 🙂

      Mvh Mia Andersen

  11. Hanne

    23. juni 2013 at 15:47 · Svar

    Hej Mia

    Jeg vil forsøge mig med, at lave din lagkage. Det skal være til 50 personer. Jeg vil lave den med 2 bunde i en bradepande, men kan så ikke lige finde af mængderne. Kan du hjælpe mig?

    • Mia

      26. juni 2013 at 22:47 · Svar

      Hej Hanne.

      Det er en stor kage 😉 Hvis kagen skal være på størrelse med en bradepande skal du gange opskriften med 1,25 for at få 1 lagkagebund i en bradepandestørrelse. Skal du bruge to lag, så ganger du derefter bare opskriften med 2. Håber du forstår 🙂

      Held og lykke med projektet.

      Mvh Mia Andersen

  12. Rikke

    29. juni 2013 at 11:31 · Svar

    Hej Mia

    Jeg vi lave din kage som du forslår det med 3 lag og fylde den med de to slags fyld. men du skriver at hvis man vil lave den som en bradepande skal man gange bunden med 1,25 gælder det også for fyldet?

    • Mia

      2. juli 2013 at 15:33 · Svar

      Hej Rikke.

      Ja, det gælder også for fyldet. 🙂

      Mvh Mia Andersen

  13. Helle

    10. juli 2013 at 13:23 · Svar

    Super super lagkage bunde, endelig en jeg kan finde ud af tak

  14. Rikke

    18. juli 2013 at 15:11 · Svar

    hej Mia

    Nu har jeg prøvet at lave vanillie cremen to gange og ingen af gangene er det lykes efter opskriften. Den bliver slet ikke tyg, så har måtte koge den op igen. Hvad kan det skyldes?

  15. Stine

    8. august 2013 at 14:18 · Svar

    Hej.
    Hvis jeg “bare” skal lave den i en springform hvad hedder opskriften så 🙂

    • Mia

      3. december 2013 at 22:09 · Svar

      Hej,
      Denne opskrift er til en almindelig lagkage lavet i springform. 🙂

  16. Rikke

    9. august 2013 at 16:31 · Svar

    Hej Mia.
    Er helt ny i det her med at lage lagkager….
    Kan denne kage ligges sammen dagen før og så pyntes på dagen??? Eller er det bedre at samle den på dagen?
    Mvh Rikke

    • Mia

      3. december 2013 at 22:10 · Svar

      Hej Rikke

      Denne lagkage kan sagtens ligges sammen dagen før og pyntes på dagen, det bliver den faktisk næsten bedre af, hvis du spørger mig 🙂

  17. Tue Tobias

    7. november 2013 at 14:37 · Svar

    Hej Mia

    Fin opskrift. Dejligt luftige bunde og nem kagecreme. Let at følge fremgangsmåden – selv for en lagkage-noob :-).

    • Mia

      3. december 2013 at 22:31 · Svar

      Tusinde tak for din besked, jeg er glad for at du kan bruge opskriften 🙂

  18. Bente Specht

    29. august 2014 at 14:01 · Svar

    Hov så du havde svaret på spørgsmålet.
    Dejligt så behøver jeg ikke stresse over den på dagen.

  19. Pernille

    20. september 2014 at 10:53 · Svar

    Hejsa
    Lyder som en god opskrift-den må jeg prøve;)
    Kan jeg lave jordbær pureen dagen før, sammen med vaniljecremen og lagkagebundene?
    Vh Pernille

    • Mia

      22. november 2014 at 21:40 · Svar

      Hej Pernille.

      Beklager det meget sene svar. Der har været lidt problemer med kommentar systemet.
      Du kan sagtens lave det hele dagen før 🙂 Bare vent med at samle det til selve dagen, da cremen ellers kan flyde meget ud.

      kh Mia.

  20. Anne Mette

    10. oktober 2014 at 08:20 · Svar

    Hej Mia.

    Dejlig opskrift. Jeg har brugt den tre gange nu, både den med og uden kakao, til at lave store flotte firkantede lagkager.

    Jeg ville høre om du også får lidt ujævne bunde (selv med sprøjtepose) og lidt “luftbobler” under kageoverfladen her og der, og hvad du evt. gør ved det?

    Det smager jo af det samme, men gør kagen lidt ujævn og skæv her og der. Hvilket ærger mig, når jeg gerne vil have et lige resultat.

    • Mia

      22. november 2014 at 21:38 · Svar

      Hej Anne Mette.

      Beklager det sene svar. Det glæder mig du kan bruge opskriften 🙂

      Jeg får en smule bobler, men ikke super mange. Du kan evt. prøve, at “banke” pladen ned i bordet et par gange, for at få luftboblerne til overfladen. Du skal bare passe på, at dejen ikke bevæger sig for meget når du banker den mod bordet 🙂

      Held og lykke.

      Kh Mia

  21. Camilla

    18. maj 2016 at 15:35 · Svar

    Hej Mia

    Jeg lavede kagen (samme størrelse som på dit billede) i weekenden og alt gik helt perfekt.
    Dagen før lavede jeg alle komponenterne og allerede om aften samlede jeg den.
    Det eneste jeg vil nævne er, at jeg syntes at der var alt for lidt jordbærmousse og vanlijecreme.
    Så næste gang jeg vil lave den, vil jeg lave dobbelt af begge creme.

    Tak for en dejlig opskrift 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *